Kairos Figyelő

Kairos Figyelő

Börtön járhat a piramisjátékok közvetítőinek is

2018 januárjától szigorodott az erre vonatkozó törvény

2018. február 08. - vajkay

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére elfogadott jogszabály-módosítás alapján 2018 januárjától két év szabadságvesztést kaphatnak az engedély, bejelentés nélkül működő pénzügyi közvetítők. Az új büntetőeljárási törvény révén jövőre már jogosulatlan pénzügyi tevékenység és piramisjáték szervezése esetén is alkalmazhatók a bírói engedélyhez kötött leplezett felderítési eszközök - nyilatkozta Barnóczki Péter, a jegybank igazgatója az MTI-nek.

jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók - például az illegális portfóliókezelést, devizakereskedést, betétgyűjtést végzők és piramisjátékosok - egyre gyakrabban közvetítői hálózat kiépítésével működnek - mutatott rá az MNB igazgatója. A károsult ügyfelek ráadásul általában közvetlenül az ügynökökkel találkoznak. Ők ígérnek nekik mesés hozamokat vagy minden közgazdasági racionalitást nélkülöző pénzügyi szolgáltatásokat - mondta.

forrás: Portfólió, MTI

Mit is jelent ez? Idéntől már nem csak a piramisjátékok szervezői, hanem annak terjesztői, hamis hozamokat ígérő "maguk alá" új belépőket gyűjtők is felelősségre vonhatóak és börtönnel büntethetőek. Korábbi olvasóink számos ilyen személlyel találkozhattak itt a blogon, akik videókban/hírlevélben/weblapokon művelték mindezt például a Kairos esetében. Mindezt tették a felelősségre vonás terhe nélkül, ugyanis a törvény csak a piramisjátékok szervezőire tért ki korábban. Ennek idéntől vége.

Barnóczki Péter szerint korábban - az MNB piacfelügyeleti, vagyis a jogosulatlan szolgáltatókat, magánszemélyeket kiszűrő fellépései ellenére - előfordulhatott az is, hogy az - akkor még büntetőjogilag nem szankcionálható - közvetítő hálózat fennmaradt. Folytatta tevékenységét és más, akár újabb külföldi bejegyzésű off-shore, jogosulatlan szolgáltató számára gyűjtött ügyfélpénzeket [...] Az MNB javaslatára a büntető törvénykönyv (Btk.) januártól életbe lépő módosítása nyomán viszont ezentúl 2 év szabadságvesztéssel sújthatók az engedély vagy az MNB nyilvántartásába való bejelentés nélkül működő közvetítők. Megszűnt az az eddigi helyzet - hangsúlyozta, hogy a jogosulatlan ügynökök nem feleltek önálló tettesként tevékenységükért, miközben maguk az engedély nélküli szolgáltatók vezetői már eddig is akár 3 év börtönt kockáztattak.

Mondanunk sem kell, korábbi bukott piramisjátékokban felépült hálózatok valóban fent maradtak, azóta már más, tutinak hangzó üzletekbe csábítva a tájékozatlan embereket. Többen a manapság nagyon népszerű bitcoin sémára húznak fel hasonlókat, emiatt már büntetett is az MNB (részletek itt), de a mai napig vannak újabb és újabb név mögé bújtatott, kriptovaluta témára ráhúzott csalások. Ezeknek a terjesztése is idéntől bűncselekmény.

A portfolio.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható: https://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/jovore-mar-borton-jar-a-csalo-engedely-nelkul-dolgozo-ugynokoknek.271339.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kairos-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513645534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása