Kairos Figyelő

Kairos Figyelő

Miről ismerhető fel egy piramisjáték?

2016. szeptember 06. - Kairos Anti

Blogunkban a Kairos (Kis asszociációs játék: Kairos Kairó Egyiptom → Piramisok ;) ) Planet-tel főként technológiai szempontból foglalkoztunk. De felmerülhet a kérdés: mi van, ha egy újabb ilyen eset áll fenn? Honnan, miből lehetne felismerni? Pláne, ha nem értünk a rendszer hátterében levő szolgáltatások szakmai részleteihez - a Kairos esetében az informatikához?

 1. Az ilyen rendszerekben kivétel nélkül belépti díjat kérnek. Nevezhetik ezt kauciónak, csomagdíjnak; egy a célja: hogy ebből fedezzék főként a régen belépett partner fizetségét.
 2. Az ilyen piramisjátékok a "befektetett" összeghez képest magas nyereséggel kecsegtetnek. Magasabbal mint a 2,4 %-os bankbetét, vagy a 2 %-os éves hozamú állampapír, vagy a 10-20%-os éves hozamú befektetési alap (Forrás: http://bankmonitor.hu/ ). Egyből akár a befektetett pénz megduplázásával kecsegtetnek. Viszont a mellett, hogy nagyon kockázatos - mert ki tudja, meddig lesz annyi új belépő, hogy kifizesse a régi partnerek fizetségét - ráadásul másokat is megkárosíthatsz vele, ha beszervezed őket a rendszerbe.
  Ahogy erről misi,szabo nevű látogatónk értekezett hozzászólásában:

Használjon a katona egy egyszerű szabályt (nem akarom túlbonyolítani exponenciális függvénnyel az alacsony kamatkörnyezet miatt...)

 • ha egy kínált befektetés 2X -3Xnagyobb hozamot kínál, mint a jegybanki alapkamat, akkor nagyon keményen nézze meg, hogy mi van mögötte, mert a kamat nagysága már jelentős kockázatra utal!!!
 • ha 10X a szorzó, akkor a kockázat olyan magas, hogy jó eséllyel elbukja a pénzét, kezdjen el arra is gyanakodni, hogy nem legális tevékenység van mögötte
 • ha 50-100X a szorzó, akkor fogadja el, hogy illegális tevékenységről van szó, a kockázat olyan magas, hogy nem kell arra számítania, hogy a pénzét visszakapja

 

 1. A klasszikus piramisjátékokban abszolút nincs termék/szolgáltatás. Az ilyesmik már nem elterjedtek, újabban mindig van valamilyen értéktelen árú, álszolgáltatás, vagy "munka".
 2. Gyakran ajánlatos - az MLM-üzletekhez hasonlóan - másokat beszervezni, mert azzal további bónuszokat lehet nyerni. Viszont a legális MLM-üzletekkel ellentétben itt belépti díj van, másrészt nincs/nem valós a termék/szolgáltatás/munka.

Érdemes még az ilyen csalásoknál megfigyelni az alábbiakat:

 1. A beszervezettek között gyakran sok az egyszeri magánember: nyugdíjas, munkanélküli; akik képzettségüktől, affinitásuktól eltérő szerepkörben mutatkoznak meg. Szóval ha feltűnik egy rég nem látott osztálytársad - akiről tudod, hogy nem volt jó fizikából - és valamilyen ködös műszaki hátterű "befektetésbe" próbál becsábítani, gyanakodj!
 2. A cégnek gyakran nincsen saját irodája (a Kairos például a londoni címén közel 500 céggel osztozkodik), az adott országban nincsen hivatalos helyi képviselete.
 3. Gyakran már létező cégnevet választanak - esetünkben lásd a Kairos Technologies Inc. vs. Kairos Technologies Ltd. esetét - de ott van példának a Fortress esete.
 4. A partnereknek a felsőbb szinten levő partnerek zárt konferenciákat, "képzéseket", csapatépítő tréningeket szerveznek.
 5. Gyakoriak a "forradalmi találmányok" - ezekről vagy nem találhatóak szabadalmak, szakmai publikációk; vagy ha esetleg van is, arról van szakmai kritika (mivel gyakran elég ködös hátterűek).
  Ilyenkor érdemes megkérdezni egy szakmabelit. Ha nem hallott a cégről, illetve egyből hülyeségnek titulálja a "találmányt", az gyanakodásra adhat okot. Ha hallott a cégről és be akar szervezni, akkor fordulj másik szakemberhez.
 6. Gyakran felmerülnek nagyvállalati referenciák - mint a Kairos esetében a Nissan és a Sony. Ilyen esetben érdemes rákérdezni a nagyvállalatnál, hogy valóban kapcsolatban állnak-e az adott céggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kairos-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9411661012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B0risz 2016.09.06. 18:22:48

+1: bármilyen, "kínos" kérdésre a de hát fizetnek a válasz
+2: mézesmadzag elhúzása, avagy fű, fa ígérése, jó autó, egzotikus nyaralás villantása.

Fanto 2016.09.06. 19:10:49

@B0risz: 1. Hát igen, az elején, illetve a bedőlés pillanatáig. "Képzeld beletettem 500 ezret és már kivettem 1 milliót, ezt neked sem szabad kihagynod". Ez a legjobb csali.

2. Tipikus marketing módszer, amikor nem az értelemre akarnak hatni, hanem az érzelmekre. Miközben a delikvens a Bahamákon jár gondolatban, elfelejt gondolkodni, azaz racionálisan megvizsgálni a 'nagy lehetőséget'.

A Kairos-ra térve, rendkívűl elmésen felépített, a szegényebb országok egyszerű embereire optimalizált piramisról van szó. A gazdagabb országokban nem működőképes, mivel egy német vagy angol átlagpolgár nem járatja 0.86 dollár/nap miatt a gépét napi 10 órában. Ha be is lehet cumiztatni, azonnal platinát akar és abból is 2-3-4 darabot, ami azt jelenti, hogy már 4,5 hónap után a cégnek keményen fizetnie kell és a piramisos átverés nem sokáig lesz életképes.

Ezzel szemben a keleti szegény ember befizeti a legkisebb vagy max. az eggyel nagyobb csomagot és egy évig járatja a gépét, de addigra megdolgozzák, hogy a webirodában látható + összeget ne vegye ki, hanem lépjen nagyobb csomagba, majd újabb egy évet járatja a gépét és mivel még mindig nincs a legnagyobb csomagban, így nagy részük ismételten nem fogja a pénzt kivenni, hanem feljebb vált az összecsorgatott összegből. Közben évek telnek el és ezalatt belerángat a 'nagy lehetőségbe', akit csak lehet. Ezért maradhat fenn a piramis hosszabb ideig, de csak a szegényebb országokban. Ezalatt a felső réteg - a csalók, akik tudják mi a helyzet és működtetik a rendszert - jól keresnek és hatalmas összegeket vesznek fel. Van néhány százalék, amely jól jár, 10-15 % pénzénél van, azaz annyit ki tud venni, amennyit beletett és 'csak' erkölcsileg bukik, a kapcsolati rendszere bizalmát veszti el, míg van nagyjából 80 %, amely csúnyán ráfarag mind elkölcsileg, mind anyagilag.

Kívánom, hogy a kajrosznál ne így legyen, de nagyon nagyon erős a gyanűm, hogy így lesz.

B0risz 2016.09.06. 19:17:37

@fanto: nekem is csak erősödik. ez a legújabb (Paysera) elem eddig a legkomolyabb nem civil fellépés szerintem. Ha a saját pénzügyi partnerük berántja féket, az tuti nem jó jel.

misi,szabo 2016.09.06. 21:05:19

@B0risz: Szerintem a hatósági jelzések az eddigi legkomolyabbak. De abban igazat adok, hogy a hatóságok nem mertek még ennyire határozott kijelentést tenni.
(azt nem tudom, hogy a litván hatóságok esetleg nem vették fel a kapcsolatot a céggel a háttérben...beleférne)

Kairos Anti · http://kairos-figyelo.blog.hu/ 2016.09.06. 21:25:33

Huhh mit találtam - bár nem Kairos, de a lényeg benne van:
www.youtube.com/watch?v=xncPp3JMS9I

B0risz 2016.09.06. 21:34:34

@Kairos Anti: elég idegesítő arc. Nem is értem, akiket bepaliznak nem érzik, hogy totál hiteltelenek ezek az emberek.

misi,szabo 2016.09.06. 21:41:06

@Kairos Anti: Pfff., hogyan beszélj a semmiről 8 percet, max 30 szó használatával......

B0risz 2016.09.08. 09:11:09

Csak én nem látom a GYakorikérdések több száz hozzászólásos Kairos topicját?
süti beállítások módosítása