Kairos Figyelő

Kairos Figyelő

A Kairos-hívők meséi #2

"...de hát vannak szolgáltatások!"

2016. augusztus 24. - Kairos Anti

Ha valamelyik szkeptikus - aki olvasta a Kairos-szal kapcsolatos kritikákat - összefut egy hívővel és felhánytorgatja neki hogy azért piramisjáték az egész, mert nincs mögötte szolgáltatás, akkor válaszként az kapja: "de hát ott a KairosMail, a KairosDisc, a KairosSurf, és a KairosPhone!". Viszont ezekkel a szolgáltatásokkal van pár gond.

Először is: ezek a "szolgáltatások" nem érhetőek el a piramisjátékos rendszertől kívülálló ügyfeleknek (nem vehetőek meg - erre a hivatalos weboldalon nem utalnak), csak a rendszerbe belépő partnerek kapják meg egyfajta ráadásként.

Másrészt: ezek a "szolgáltatások" nem illenek bele a cég által emlegetett "egy szerver = egy IP-cím = egy sebezhető célpont" retorikájába, ugyanis ezek pont egy-egy meghatározható szerveren, egy adott IP-címen érhetőek el (vagyis a Kairos értelmezése szerint sebezhetőnek számítanak):

  • KairosMail: mail.kairosplanet.com: 5.9.179.231
  • KairosDisc: cloud.kairos-soft.com: 148.251.209.116
  • KairosSurf: vpn.kairos-soft.com: 148.251.209.114
  • KairosPhone: sip.kairos-soft.com: 148.251.209.121

Kiegészítés 2016-09-09: a "támadások" hatására  (vagy az alulméretezett erőforrásokat ellensúlyozandó?) a jobban használt szolgáltatások - a webiroda, a fő honlap és az új kliensek által használt szerver - több IP-címen érhetőek el. Jelen kiegészítés írásakor így néz ki a Kairos hálózata.

Kiegészítés 2016-09-16: a kiesések apropóján készítettünk egy kis "alkalmazást" - ez az oldalt látható Kairos Planet szolgáltatás-figyelő - mely megjeleníti a Kairos különböző szolgáltatásainak állapotát, illetve rendelkezésre állását. Érdemes megfigyelni, hogy a rendelkezésre állás értékei 99%-nál kisebbek - ami azért a versenytársakhoz képest alacsonyabbak.

és ráadásul ezek szimpla, mindenki számára ingyenesen elérhető kiszolgálószoftvereken alapulnak:

Ezen utóbbi azért lényeges, mert egy vállalat egy ilyen szolgáltatás kiépítését meg tudja oldani házon belül, illetve vannak ingyenes és olcsó de a piacon már ismert szolgáltatók, mint például:

  • KairosMail helyett ott a GMail,...
  • KairosDisc helyett ott a Google Drive, a Dropbox,...
  • KairosPhone helyett ott a Skype vagy a Viber

"Jó-jó" - mondaná az egyszeri Kairos partner - "de ezek mind veszélyesek, ha feltörik, akkor oda az összes adatod!". Nos ezzel az alábbi gondok vannak:

  1. Egy olyan szolgáltatónak, mint például a Google-nek több erőforrása van a biztonságra, mint a Kairosnak. Több fejlesztőjük, biztonsági szakemberük is van (mivel nagyobb cég); van saját sérülékenység-kereső versenyük, más cégek sérülékenységeit is ők foltozzák be.
  2. A biztonság nem csak a szolgáltatón múlik, hanem a felhasználón is. Tehát ha nem bízunk az előbb említett szolgáltatókban, akkor megtehetjük azt, hogy a lokális gépen eleve letitkosítjuk tárolni/küldeni kívánt adatokat, majd úgy küldjük el a szolgáltatásra.

"Oké, de mi van a telefonnal és a routerrel? Az smafu?"
Nos igen, a Kairos-konferenciákon mutogatnak, sőt a szerencsés partnerek között kisorsolnak egy okostelefont illetve egy 3G routert, de ezeket sem a Kairos gyártja.

Sok ideje késik a beígért webshop is, ahol ezeket meg lehet elvileg majd vásárolni.

Az okostelefon egy Goophone S5-ös, illusztráció az alábbi képen. Bár pár helyen olvasható (természetesen nem hivatalos forrásban, hanem partnerek oldalán), hogy a "vasat" valóban más gyártja, az operációs rendszer lesz annyira egyedi, ami 100%-os adatbiztonságot ígér. Más partneroldal mint "teljesen új termék és innováció" említi a telefont, de már megszokhattuk, hogy egymásnak ellentmondó állításokkal találkozunk egyes partnerek oldalain. Engedjük el, hogy ilyen, mint termék nem létezik, 100%-os adatvédelem még elméletben is csak folyamatos fejlesztés és támogatás mellett létezhetne, az emberi tényező kizárásával, arról nem is beszélve, hogy nyilván saját szolgáltatójuk sem lesz saját adótornyokkal, valamint a google play storeban található appok elől sem letilthatóak azok az adatok, amiket használnának (illetve csak annyira, amennyire az android engedi). Ha tippelnünk kell, a fent említett "Kairos termékek" lesznek rá előre telepítve. Ennek ellenére kíváncsian várjuk a terméket, ahogy a Kairos partnerek is, mert képeken kívül mást még nem nagyon láttak ők sem. Az ára is érdekes lehet majd, ha egyáltalán tényleg elkészül és hozzájuthatnak halandó emberek is.

kairos-phone.png goophone-s5.jpg

 

Amennyiben Ön Kairos partner és kíváncsi a routerre, nem kell tovább várnia, már most megveheti, igaz, Kairos logo nélkül. Itt is jó kérdés egyébként, hogy mivel biztosítják az anonimitást, miközben egy másik szolgáltatótól kötik be az internetet egy családhoz. Nem mellesleg akkor ez kiváltja a Kairos Surf terméket? Vagy a Kairos Surf nem is jó erre? Itt látható a "Kairos csodaroutere":

kairosrouter.jpg

Itt pedig a Pehert Mini Cube Portable 3G Router. A linkre kattintva már kapható (jó ideje). Ehhez nem ígérnek fűt-fát.

capture_1.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kairos-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr678923508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kairosjoke 2016.08.24. 12:03:58

"Több fejlesztőjük, biztonsági szakemberük is van"

Az biztos, főleg ha van nekik egyáltalán. Erre a felvetésre sem tudnak válaszolni, mert a bejelentett angol címen biztos nincsenek.

mostfizet 2017.02.14. 01:19:53

Hogyan oldottam meg a Kairos problémákat?
Motto: szolgálom a tudásommal az emberiséget.

www.youtube.com/watch?v=PHB6mcsRatw

Vili szerény:
35:30 től a lényeg: "jó a szolgálat amit teszek felétek az emberiség felé."
35:50 "Köszi hogy vagy nekünk"
süti beállítások módosítása