Kairos Figyelő

Nincs új a Nap alatt

...avagy a Kairos újból feltalálta a kereket?

2016. augusztus 16. - Kairos Anti

A Kairos marketinganyagaiban rendre feltűnik, hogy ez egy korszakalkotóan új, forradalmi, innovatív rendszer, melyet még senki, sehol nem használt. Viszont van egy rossz hírünk: a Kairos elosztott számítógépes rendszerét már évekkel ezelőtt feltalálták.

Az első, elosztott, számításokra használt, mezei számítógépekből felépített hálózat - a distributed.net - 1997-ben indult el. Első feladatként az RSA Laboratories RSA Secret-Key Challenge nevű, 10000 $-os kihívását célozta meg, mely során egy RC5-56 kulccsal titkosított szöveget fejtettek vissza, törtek fel.
Ilyen jellegű hálózatokat tudományos célokra - földönkívüli élet (SETI@home), különböző betegségek gyógymódjának (Folding@home, Rosetta@home), pulzárok (Einstein@home), Mersenne-primek (Great Internet Mersenne Prime Search) kutatására - az 1990-es évek vége óta használnak.

Az első fájlmegosztásra alkalmas hálózatok - mint a Napster illetve a Direct Connect - az 1990-es évek végén jelentek meg. Ezeknél a hálózatoknál az állományok indexelését egy központi szerver végezte, így nem voltak teljesen P2P-hálózatúak. A 2000-es évek elejére viszont már megjelentek azok a hálózatok is - mint a Gnutella, a Kazaa, a BitTorrent - amelyeknél az állományok átviteléhez már nem volt szükség központi szerverre. Viszont ezek a hálózatokon csak olyan állományok szerepeltek, amelyeket a felhasználó megosztott a többi felhasználóval - privát adattárolásra nem volt alkalmas.

A 2000-es évek végére végül megjelent a - Kairos által ~8 év késéssel "feltalált" - kooperatív felhőtárhely, ahol az peer-to-peer hálózatba csatlakozó kliens merevlemez-területének egy részét "beadja a közösbe", ahol titkosítottan lehet állományokat szétdarabolt adatdarabokként - vagyis elosztottan - tárolni.

Felmerülhet a kérdés, hogyha ezek a technológiák léteznek, a Kairos megoldása miért nem működhet?
Ennek az okai:

  • a Kairos belépti díjat kér, ami más hálózatoknál nincs jelen
  • a Kairos által, a partnerek számára adott kliensprogram nem hoz létre P2P hálózatot
  • vállalati ügyfelek számára egy, lakossági Internet-elérés mögött levő, mezei átlagfelhasználók gépein, napi 10 óráig elérhető "tárhely" nem biztosít gazdaságosan biztos, megfelelő sebességű elérhetőséget a tárolt állományokhoz

Hogyan működhetne - bár csak béta állapotban - egy ilyen? Erre jó példa a storj :

  • nem kérnek kauciót, belépti díjat (az ugyanis piramisjáték-gyanújára adhatnak okot)
  • nem építenek MLM-hálózatot átlagfelhasználói tudással rendelkező partnerekből
  • nem kecsegtetnek hatalmas bevételekkel
  • nem emlegetnek velük kapcsolatban nem álló nagyvállalati partnereket
  • sokkal áttekinthetőbbek, szakmaiabbak:

A bejegyzés trackback címe:

https://kairos-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr678945232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.