Kairos Figyelő

Amiért ez (még) működik

a wishful thinking hibái és a miért szó fontossága

2016. augusztus 15. - vajkay

Két indokot hallhatunk általában: "De hát fizetnek" és "200.000 ember téved?". Erről blogíró kollégám hamarosan élesít egy posztot (már meg is tette), amiben számolgat, én most inkább a dolog elméleti felét fognám meg kissé moralizálós formában. Néha ilyen szinten is érdemes elgondolkozni dolgokról. 

Én egy nyitott embernek tartom magam, még ha képes is vagyok "kocka" fejjel gondolkodni. Amikor találkoztam a Kairossal, először a kliens forráskódjának enyhén szólva hiányosságai tűntek fel. Erre építkezve lettem szkeptikus a céggel szemben. Egyrészt ismétlődni láttam a szokásos piramisjáték elemeket, azokat a kommunikációs tulajdonságokat és tipikus szófordulatokat, amik mindig jellemzik ezeket a csalásokat. Ennek ellenére - gondoltam - miért ne mondhatnának igazat másban? Olvastam hát Kocherev úr szabadalmáról. Mit tesz ilyenkor az az ember, akit ez érdekel? Lecsekkolja, mi is áll a szabadalomban. Főleg azért is érdekes, mert jelen sor íróinak sok ilyet meg kellett tanulnia az egyetemen, hátha köztük volt. Sajnos ez nem található. Nem létezik. Több adatbázisban lehet szabadalmakat keresni (megtettük), de itt egy átfogóbb: https://www.google.it/?tbm=pts&gws_rd=ssl

Felmerül az emberben a kérdés. Miért? Egyrészt miért állítanak valótlant erről, másrészt miért nincs egy ember, aki utánanéz, ha az üzleti partnere állít valamit magáról? Bizalom? Az miből jön? És ha valaki rávilágít, hogy az üzleti partnere nem mond neki igazat, akkor miért a rossz hír hozóját éri támadás? Akinek van egy jó biznisze, nem állít mellé hazugságokat, mert csak rontja a hitelét.

Ugyan ez igaz pl az un. Kóser bizonyítványra. Egy nem létező dolog. Továbbra is: Miért? A Sonynak saját cloud service (felsőszolgáltatás) van, ez miért mellékes? 

Azért, mert akiknek ezt beadják, el szeretnék hinni, hogy ez igaz. Talán valahol ők is sejtik, hogy ezek az információk 2016-ban már könnyen leinformálhatóak (valójában a szabadalmak és tanúsítványok mindig az azok voltak, de ma már be sem kell érte menni a hivatalba) de jobb a boldog tudatlanság, mint az aggasztó kérdések és tények. Amíg a zsebpénzt kapja ezért az ember, könnyű hamis biztonságérzetbe ringatni magunk, és mivel ezeket a válaszokat nem szeretnék megkapni, jobb a szőnyeg alá söpörni. Még egyszer: mindenki tudja, e blog írói is, hogy a Kairos fizet. Hogy miből, az már jó kérdés. Ha vannak ezek a bizonyított hazugságaik, akkor miért lenne a többi dolog igaz? Főleg. hogy az egyik magának a szoftvernek a működése. Igen, méri az online töltött időt, és ez alapján kiszámolja a zsebpénzt, de a Kairos alapjának rendszerét nem hozza létre.

Másik példa: a Kairos sokat magasztalt routere már több éve kapható, csak Kairos logo nélkül. Itt akár ma is megveheti. Ugye, hogy pont ugyan úgy néz ki, mint a Kairosé, leszámítva a rátett Kairos logót? Abban pedig nyugodtan legyenek biztosak, hogy 100% adatvédelem nem létezik, mint befejezett termék. Ez egy alapvetés az adatvédelemben. Kíváncsiak várjuk, hogy a 2016 januárra ígért webshop mikor készül el és mennyibe fog kerülni ez a csoda router.

Ezek azok az ismétlődő alap kérdések, amire SOHA egy Kairos partner sem válaszolt, csak tereléssel. Ehhez ez egy rosszul megválasztott ágazat, mert az informatikában sajnos (avagy szerencsére) nem működnek az önfejlesztő tréningek elkoptatott idézetei, meg a Coelho ráolvasások, de még a hit sem. Sok mindenen segíthet, azt is megértem, ha valakinek a teljes és boldog élethez szüksége van ilyesfajta "mankóra" (teljesen pozitív értelemben), de egy szoftver programkódján nem fog javítani. Adatot sem véd. Ezekkel vissza lehet menni az ezoterika világába mondjuk, terméket eladni. Ezekre az ismétlődő kérdésekre tehát konkrét választ sosem kaptunk, nagy valószínűséggel azért, mert ezek a válaszok nem léteznek, illetve túl negatív lenne szembenézni velük az esetleges válaszadóknak is. a kérdés: Miért? Sokkal könnyebb személyeskedni a rossz hír hozójával. Sokkal könnyebb a "de hát fizetnek" és a "hülye kockák, mi legalább pénzt keresünk" frázisokkal terelni a témát. Azt viszont nem hiszem el, hogy valaki elégedett a munkájával és az életével, ha még magának sem mer kérdéseket feltenni. Más tészta, aki tudja, hogy a technikai rész humbug, és tesz a hazugságokra amíg kapja a zsebpénzét, beszervez másokat. az ilyen emberek definíciója: gerinctelen. (Illetve ha olyan nagy irodalom kedvelők lennének a tisztelt partnerek, már rég rájöttek volna, honnan a poszt írójának nickje)

Tehát kedves Kairos partnerek. Miért állították, hogy Kocherevnek szabadalma van? Miért nem tudja azt a Kairos kliens forráskódja, amit állítanak róla? Miért hazudja a Kairos, hogy saját routere van/lesz? Hol vannak azok a bizonyos pozitív hatósági vizsgálatok? Hol vannak a Kairos alkalmazottjai? Miért kerülitek ennyire feltűnően ezeket a kérdéseket? Magatoknak fel meritek tenni őket?

a következő mondatok minden betűje pedig csak képzelgés, kalandozás: Nézzünk rá a hivatalos Kairos oldalára. Mi lesz, ha a sok partner perelni kezdi őket egy elképzelt bedőlés esetén? Meg fogják kérdezni a hatóságok, hol vannak ezek a hamis állítások amikkel megvezették őket, hiszen a Kairos sem azt nem állítja ott, hogy bárki a partnere lenne, sem azt hogy lesznek termékei, sem a hatósági ellenőrzéseket, sem az auditokat. Ezek mind mind partnerek által megjelenített információk, vagy szóban hangzottak el. Előbbiért természetesen nem vállalnak felelősséget, utóbbit meg ki bizonyítja? És még telefonos elérhetőségük sincs. Miért?

U.I.: Még egyszer elnézést a moralizálósabb posztért, ezek után visszahajózunk a szigorú technikai érvek tengerére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kairos-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8710412108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.